header image

Improvizacija

Objavil: jateam | 9.03.2014 | Brez komentarjev |

Včeraj sem se udeležila 200 km dobrodelnega breveta (Ajdovščina – Gorica – Castelmonte – Gradež – Komen – Ajdovščina). V nasprotju z lanskim letom, ko smo vseh dobrih 7 ur vrteli pedala v dežju in megli, pa nas je letos pričakalo lepo spomladansko vreme, z domačo specialiteto: burjo. In končno brevet v stilu »čista uživancija« (kot se rad izrazi A. Zaman). Bila sem že na kar nekaj brevetih, a prav na vsakem smo dirkali. Brevet naj bi predstavljal druženje: zberejo se navdušenci nad cestnim kolesarstvom, po štartu se naradijo posamezne skupine in tako skupaj z njimi pelješ proti cilju. Počaka se, če ima kdo defekt ali drugo smolo, nekateri gredo vmes tudi na kavo, slikajo itd. A tega do včeraj še nisem doživela, dirkali smo kot na vsaki drugi tekmi. Včeraj pa »pure pleasure« (seveda je zame čisti užitek tudi kadar dirkam ;) ). Štartali smo med zadnjimi, imeli par defektov, na kontrolnih točkah smo si vzeli čas za hrano in pijačo, še traso državnega prvenstva smo šli vmes pogledati. Na klance smo malo upočasnili, na ravnini malo pospešili, cel čas tkali nova prijateljstva, se hecali, poučevali, pa tudi kaj videli. Čista uživancija, ja. In vem, da je bil tudi dober trening, prav to sedaj potrebujem.

Na brevetu sem bila deležna kar nekaj vprašanj glede DOSa. Tudi to kako mi je zneslo v letošnjih razmerah trenirati. Zame je trening marsikdaj, ne samo v letošnjih razmerah: improvizacija.

Odkar se ukvarjam s cestnim kolesarstvom treniram po planu. Ne, ker bi morala, tako mi pač odgovarja. In ker zelo zaupam trenerju, bolj kot sebi, kar se tiče treningov. Preden sem začela trenirati po planu, sem bila velikokrat pretrenirana. Seveda imam danes več znanja in mogoče tudi pameti, tudi manj časa in se mi mogoče ne bi uspelo več pretrenirati. Pa vseeno, malo sem se navadila, predvsem pa mi ustreza.

na turno smuko

na turno smuko

nad meglo se ne zbistri samo glava

nad meglo se ne zbistri samo glava

Pozimi ponavadi kombiniram treninge hribi (hoja, smučanje, plezanje) + trenažer. Prvi del treninga naredim »na zraku«. To enostavno tudi potrebujem za glavo. Sama se ne vidim celo zimo v fitnesih in zaprtih prostorih. Potrebujem mir, tišino, zrak. Rada grem po službi prevetrit glavo na domač Krvavec, za vikend pa tudi kam drugam, kam višje. Po tem pa opravim trening pogosto še na trenažerju. Tudi na trenažerju mi ni težko, sploh ker imam vedno kake zanimive treninge in hitro mine. Prav tako vaje za moč delam doma. Lojtre nad stopnicami, kup uteži, elastike. Marsikaj se da improvizirati.

večnamenska utež

večnamenska utež

Letos je bilo nekaj časa improvizirati težje kot ponavadi. V hribe se ni dalo zaradi žledu oziroma lomljenja dreves, na odprtih pobočjih je bilo nevarno zaradi plazov … tako sem precej tekla in kolesarila (z gorcem). Sama se hitro spravim na kolo. Najprej na gorskega. Ne šparam »robe«. Če imam karbonsko kolo ne pomeni, da ga sedaj ne morem nikamor peljati. Nisem ga zato kupila, da mi postavlja pogoje. Pač, ga dobro umijem in namažem po vožnji. Ne omejujem se z materialom. Imam ga zato, da ga uporabljam in ne zato, da je za vedno nov in lep.

Pravzaprav je v življenju na splošno improvizacija precej pomembna. Verjamem, da se vse da, če se hoče. Marsikdaj ne tako kot bi želeli, a z improvizacijo lahko na drug način dosežemo enak cilj.

z Merido novim ciljem naproti

z Merido novim ciljem naproti

  • Share/Bookmark
Zapisano pod: JA-Team

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije